Batterijen nodig?

Batterij

batterijBatterijen nodig?

In de wereld van batterijen is inmiddels heel wat veranderd. Wilde het vroeger nog wel eens voorkomen dat als je een apparaat lang niet gebruikt had, het niet alleen niet meer werkte, maar vaak was het ook nog eens grondig verziekt omdat er een bruine smurrie uit de uitgeputte batterijen was gelopen waarmee het apparaat voorgoed onbruikbaar was gemaakt.

 

Tegenwoordig komen lekkende batterijen nagenoeg niet meer voor. Hadden we in de goeie ouwe tijd slechts de beschikking over D- of C-formaat batterijen; tegenwoordig zijn er de AA, AAA en allerlei afwijkende en speciale accu's om diverse speelgoederen, telefoons, portofoons en wat we zoal nog meer gebruiken aan draagbare apparatuur van stroom te voorzien.

Behalve de vorm is er ook wel het een en ander aan de inhoud veranderd. Naast de oude kool-zinkcellen zijn er tegenwoordig nog veel meer samenstellingen in de goeie oude batterij, maar ook aan de accu's is het een en ander veranderd. Natuurlijk, loodaccu's zijn er nog steeds. Maar NiCD is bijvoorbeeld alweer achterhaald, en in de EU zelfs verboden. Daarvoor in de plaats zijn NiMH, Li-Ion en nog meer fraaie staaltjes van ontwikkeling op de markt verschenen. Maar die zijn ook weer kritischer met laden geworden. Hoe ga je daar mee om?

Gelukkig zijn er nu een hoop sites op internet die een schat aan informatie bieden over accu's en batterijen. Bijvoorbeeld de Battery University claimt met recht “een online bron die praktische informatie verschaft over batterijen voor zowel ingenieurs, docenten, studenten en gebruikers" te zijn. De site verschaft informatie over de chemie in batterijen, hoe tot de beste keuze te komen en hoe je je batterij langer mee kunt laten gaan.

De Electropaedia voor batterij- en energietechniek “bevat een uitgebreide kennisdatabase over energievoorziening en batterij/accutechnieken, -toepassingen, laders en aanverwante apparatuur.”

Of je nu een doorgewinterde accugebruiker bent of een beginner, beide websites zijn een bezoek waard.