Extra frequenties voor mobiel internet

Extra frequenties voor mobiel internet

 

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil extra frequentieruimte beschikbaar maken voor snel mobiel internet. Het gaat om frequenties in de 800 MHz band

Daarmee wil ze inspelen op de sterke groei van mobiel breedband door de opmars van onder meer smartphones en mobiel laptopgebruik.
Dat heeft de bewindsvrouw woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het gaat om de 800 MHz-band, die voor 2017 beschikbaar moet komen. Momenteel is de 900 Mhz-band beschikbaar voor mobiel internet.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in heel Europa de vraag naar mobiel breedband snel stijgt. Met deze extra frequentieruimte wordt ingespeeld op die stijgende vraag. Voorkomen moet worden dat de groei van de mobiele markt wordt beperkt door een gebrek aan frequentieruimte. 

Omschakeling

Na de omschakeling van analoge naar digitale televisie in 2006, ontstond ruimte in de ether dat wordt aangeduid als 'digitaal dividend'. Een deel van de vrijgekomen ruimte is in 2006 beschikbaar gekomen voor 
digitale televisie-uitzendingen.
Vanaf 2012 zal de rest van de ruimte beschikbaar gemaakt worden. Dan zijn ook de Nederland omringende landen overgeschakeld naar digitale televisie. De ruimte die dan vrijkomt wil Van der Hoeven beschikbaar stellen voor mobiel breedbandgebruik.

Nieuwe toetreders

De extra ruimte is ook nodig om nieuw toetreders op de markt voor mobiele breedbanddiensten in staat te stellen een landelijk netwerk uit te rollen. In april leverde de veiling van nieuwe frequenties in de 2,6 GHz band twee nieuwe spelers op: de kabelbedrijven UPC en Ziggo samen en Tele2.