10W QRP PA

QRP-PA

QRP-PAEen van de uitdagingen als je weer eens iets leuks geprutst hebt, is om vermogen te maken. De website van qrpproject.de heeft een leuk bouwpakketje waarmee je 30dB versterking haalt met een maximum uitgangsvermogen van 10W.

 

 

Snelle rekenaars weten dan dat 10mW ingangsvermogen voldoende is voor 10W uitsturing. Dat heb je zowat al achter een SBL1 of vergelijkbare mixer, en anders is het met 1 torretje nog wel te maken.

qrppa1  qrppa2 

 Het ding is lange tijd in de handel geweest met de bipolaire transistoren 2SC1971 in de eindtrap, maar omdat deze niet meer te krijgen zijn, is men sinds enige tijd overgestapt op VMOS FETs. De schakeling zelf is betrekkelijk eenvoudig:

Schematic

In de voortrap wordt een RD06HHF als driver gebruikt, met een paar RD16HHF's als push pull PA. De complete eindversterker is voor €52 te koop bij de qrp-webshop in Duitsland. Een prima versterkertje om bijvoorbeeld experimenten zoals de SSB-TX volgens de fasemethode een beetje output te geven, maar deze eindtrap is ook uitstekend bruikbaar in Bitx-achtige ontwerpen.

Zie ook de website van QRP-projects met het originele verhaal.