AT bindt strijd aan tegen GSM jammers

AT-logo

AT-logoHet Agenschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, bindt samen met Marktplaats de strijd aan tegen GSM jammers. Het gebruik van de stoorzenders kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken doordat in de omgeving van de GSM jammer zowel voor gebruikers van mobiele telefoons als hulpdiensten geen communicatie meer mogelijk is.

 

GSM jammers blijken voornamelijk in trek te zijn bij criminelen die de apparatuur inzetten om opsporing te voorkomen.

De afgelopen periode is het aantal klachten van aanbieders van mobiele telefoonnetwerken toegenomen, zo meldt het Agentschap Telecom. Steeds meer bedrijven en particulieren ondervinden storing op hun mobiele telefoon als gevolg van jammers. Ook politie, brandweer en ambulance ondervinden in toenemende mate hinder van jammers. Door de verstorende werking van jammers komt het voor dat hulpdiensten niet meer onderling kunnen communiceren. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Jammers worden veelal aangeboden via internet. Het adverteren, gebruiken en verhandelen van jammers is illegaal. Aangezien dagelijks ruim 300.000 nieuwe advertenties op Marktplaats worden geplaatst, is het voor Marktplaats onmogelijk om deze te controleren op legaliteit. Ook heeft Marktplaats daar de benodigde expertise niet voor. Daarom hebben Agentschap Telecom en Marktplaats de handen ineen geslagen. Treft Agentschap Telecom een advertentie voor bijvoorbeeld GSM of GPS jammers aan op de site, dan meldt het agentschap dit bij Marktplaats. Die verwijdert vervolgens de advertentie op basis van deze melding. De adverteerder ontvangt een bericht hierover en kan voor vragen bij Agentschap Telecom terecht. Bij herhaling vordert Agentschap Telecom de gegevens van de adverteerder voor verder strafrechtelijk onderzoek. Bovendien heeft Marktplaats in samenwerking met Agentschap Telecom een speciale voorlichtingspagina ingericht met informatie over jammers.