Verandering frequenties draadloze microfoons

mic

micBen je in het bezit van een draadloze microfoon? Of gebruikt je er wel eens een? Bijvoorbeeld voor je werk of je hobby? Dan kan het na 1 januari 2013 zijn dat deze microfoon storing zal ondervinden. Slechte ontvangst bijvoorbeeld, of een haperend geluid of ruis. In het ergste geval zal de microfoon zelfs helemaal niet meer werken. Dat geldt niet voor alle microfoons. Hieronder lees je welke draadloze microfoons na 1 januari 2013 storing kunnen ondervinden, wat daarvan de oorzaak is en wat je in dat geval kunt doen.

 

 

Wat is het geval?

Veel draadloze microfoons in Nederland gebruikten tot dusver frequenties verspreid over de hele UHF-band 470 – 862 MHz. Daar komt verandering in. Het bovenste deel van deze band, de frequenties van 790 – 862 MHz, komt vanaf 1 januari 2013 namelijk in handen van operators voor mobiele telefonie en internet. Vanaf dan is het mogelijk dat draadloze microfoons die op deze frequenties werken storing zullen ondervinden of mogelijk zelfs niet meer werken.

Wat te doen?

Bent u eigenaar, gebruiker of leverancier van draadloze microfoons? Dan adviseert Agentschap Telecom je om goed na te gaan of je apparatuur ook risico op verstoring loopt. Dat kan je doen door onderstaande informatie te lezen, te kijken op (de verpakking van) je microfoon en bij vragen of twijfel of verstoring die ook bij je microfoon(s) kan optreden contact op te nemen met je leverancier.  Je kunt ook deze rubriek ‘Vragen en antwoorden’ lezen. Daar vind je een overzicht van vragen die over dit onderwerp gesteld zijn, inclusief de bijbehorende antwoorden.

Overgangsperiode

Om de sector de gelegenheid te bieden apparatuur te vervangen of aan te passen geldt een overgangsperiode. Deze duurt tot 1 januari 2016. Microfoons die werken in het frequentiedeel 790-862 MHz mogen in deze periode nog gebruikt worden.

Kanaal 63

Ook kanaal 63 (806 – 814 MHz) verdwijnt. Dit is het kanaal dat podia, scholen, kerken en iedereen die met een paar zenders door het land reist, gebruiken (ook de draadloze microfoon die in onze band gebruikt wordt, valt daaronder: die zit op 810MHz). Zij ‘verhuizen’ naar de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz). Daarmee komt er tenminste evenveel ruimte beschikbaar voor draadloze microfoons als op dit moment het geval is in kanaal 63. Deze ruimte is echter niet overal in Nederland volledig bruikbaar. Het is ruimte die gedeeld moet worden met digitale omroep. Van welke frequenties die gebruik maakt, verschilt per regio.

Beschikbare frequentieruimte

In de regeling “Regeling gebruik frequentieruimte zonder vergunning 2008” worden nieuwe frequenties opgenomen waarin draadloze microfoons straks ook zijn toegestaan. Het nieuwe domein voor draadloze microfoons in de UHF band wordt daardoor:

470-556 MHz
558-564 MHz*
566-572 MHz*
574-580 MHz*
582-588 MHz*
590-596 MHz*
598-604 MHz*
614-637 MHz
637-638 MHz*
638-701 MHz
701-702 MHz*
702-791 MHz
791-823 MHz**
823-832 MHz
832-862 MHz**

*   Na opname in de regeling “Regeling gebruik frequentieruimte zonder vergunning 2008”
**  Tot 1 januari 2016

Maatregelen

Aan iedereen dus het advies om goed te inventariseren welke frequenties de huidige en nieuw aan te schaffen apparatuur gebruikt. Als de systemen gebruik maken van frequenties onder de 790 MHz is er in de meeste gevallen niets aan de hand. Sommige apparatuur kan ook geüpdatet worden naar dit frequentiegebied. Houd in ieder geval rekening met versnelde afschrijving van de bestaande apparatuur en met de eventuele aanschaf van vervangende apparatuur.

Geef een reactie