Nieuwe antennes voor Vodafone

Vodafone is begonnen met de uitrol van nieuwe antennes, die ervoor moeten zorgen dat het netwerk een betere dekking, capaciteit en snelheid krijgt. Dat heeft de telecomprovider bekendgemaakt. In april is de eerste antenne al geplaatst.

 

 

Vodafone vervangt bestaande antennes door zogeheten Antenna Integrated Radio-hardware, die in 2011 door Ericsson is aangekondigd. De telecomprovider claimt de eerste Europese provider te zijn die de antennes zowel op de 1800MHz- en 2100MHz-band als op de 800MHz- en 900MHz-band inzet. De AIR-antennes integreren alle netwerkapparatuur in één apparaat; er hoeft dus geen aparte hardware op de mast te worden geplaatst, zoals nu het geval is. Daardoor neemt de tijd die nodig is om een antenne te installeren volgens Ericsson af met maximaal 30 procent en neemt het stroomverbruik af met maximaal 42 procent.

De van oorsprong Britse telecomprovider stelt bovendien dat de nieuwe antennes een betere dekking, meer capaciteit op de zendmast en een hogere internetsnelheid opleveren. De antennes zullen zowel voor 3g als voor 4g worden ingezet. In de komende maanden worden de nieuwe antennes verder uitgerold; vooral drukke plekken worden van de nieuwe antennes voorzien.

Het is nog niet bekend wanneer Vodafone zijn 4g-netwerk precies wil activeren; waarschijnlijk wacht het bedrijf tot het in aanbouw zijnde netwerk een bepaalde dekking heeft. Momenteel is KPN de enige provider in Nederland met een 4g-netwerk dat daadwerkelijk klanten accepteert, maar Vodafone is van plan om deze zomer te volgen. Ook T-Mobile en Tele2 werken aan een 4g-netwerk.

Antennes