PSK ontvanger

psk31

psk31Leuk schakelingetje van de Engelse amateurvereniging RSGB: die bestaan 100 jaar zoals je wellicht al weet, en in de RadCom van september 2013 wordt een PSK31 ontvangertje beschreven.

 

 

Geen transceiver, maar wel een leuk ontvangertje. Direct conversion, en gevoed met een 9V batterijtje. Dat maakt het bij uitstek geschikt om mee op reis te nemen en in combinatie met een smartphone PSK signaaltjes mee te lezen als je de campingbingo een keer zat ben. Het schema zie je hier:

PSKRX

Aan de antenne zit de enige afgestemde kring in het geheel. Een goeie ouwe 2N3819 FET zorgt voor wat HF versterking, waarna het signaal door een simpel kristalfilter gaat dat gevormd wordt door CR1 en CR2. Hierna komt het op IC1 terecht, een SA602 die over een mengtrap en een oscillator beschikt. De oscillator heeft eveneens een kristal op 14.070 MHz, waardoor directe conversie onstaat (rechtstreeks naar laagfrequent, zonder tussenkomst van een middenfrequent). Het aldus verkregen laagfrequent signaal wordt versterkt door een bekende LM386, waarbij de versterking enigszins instelbaar is gemaakt met R8. De aansluiting van de 3,5mm jack snap ik niet helemaal, omdat de massa aan de ring ligt en niet aan de massa van de plug. Met een beetje slim bedraden kan je de zaak wel zo maken dat een (mono) 3,5mm plug meteen de voeding inschakelt. Verloopje naar je smartphone of tablet zal je toch ook zelf moeten maken.

Op de website van de RSGB zijn alle instructies en verdere documentatie te vinden. Ik heb me wel verbaasd over de afregelinstructie, die voorschrijft dat je moet zero-beaten op 14.071. Ik zou niet weten waarom ik dat niet op 14.070 zou doen; dan klopt de frequentieaanduiding op de waterval tenminste ook…

De kristallen leken me een probleem. Want 14.070MHz kristallen zijn niet zomaar bij Conrad te koop. Bij Reicheld.de trouwens ook niet. Maar ook daar heeft de RSGB aan gedacht: voor 8 Engelse ponden (ongeveer een eurotientje) sturen ze print en kristallen naar je toe, ook als niet-lid. Gewoon een heel leuk projectje voor beginner en gevorderde.