Nieuw Amerikaans C2000-systeem instabiel

C2000

c2000Bij de recente schietpartij op een Amerikaanse marinebasis, faalde het communicatiesysteem voor hulpdiensten. Een nieuwe standaard leunt op dit oude systeem. Congresleden maken zich zorgen en de FCC (Amerikaanse AT) moet onderzoek doen.

 

 

Amerikaanse Congresleden maken zich zorgen over een nieuw communicatiesysteem voor hulpdiensten dat binnenkort van start gaat en willen dat telecomwaakhond FCC onder meer interferentieproblemen onderzoekt. De nieuwe standaard maakt namelijk voor spraak gebruik van hetzelfde communicatienetwerk dat tijdens de schietpartij problemen gaf.

De eis dat de FCC de zaak onderzoekt volgt op een communicatienachtmerrie bij een schietpartij op een Amerikaanse marinebasis in de buurt van Washington. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven, waaronder de schutter.

Amerikaanse C2000 op LTE

In de VS gaat binnenkort het nationale communicatiesysteem FirstNet van start. Net als bij de Nederlandse evenknie C2000 wordt FirstNet op aparte spectrumruimte ingezet. Maar waar C2000 gebruikmaakt van een aparte standaard, Terrestial Trunked Radio, moet FirstNet vooral met LTE-technologie gaan werken.

Daarbij blijven de hulpdiensten voor het spraakverkeer wel gebruikmaken van LMRS , het huidige communicatiesysteem van overheidsdiensten. Spraak over LTE neemt momenteel nog geen grote vlucht en LMRS wordt dan ook geïntegreerd in FirstNet voor spraakdiensten. Maar het idee was juist om een stabieler communicatienetwerk op te zetten en de problemen met LMRS tijdens de schietpartij boezemen de politici nu weinig vertrouwen in.

Interferentie en dekkingsproblemen

Bij de schietpartij op de marinebasis kwam de interne communicatie plat te liggen door verschillende problemen, zo meldde The Hill vorige week. Zo bleken portofoons onvoldoende accukracht te hebben en drongen signalen niet door in de gebouwen op de basis. Uiteindelijk gebruikten agenten hun mobiele telefoons om contact te houden met de centrale.

Andere problemen die zich voordeden waren interferentie op de lijn door alarmsystemen en de incompatibiliteit van het communicatiesysteem van de politie met dat van de Amerikaanse marine. Het Congres roept de hulp in van telecomwaakhond FCC om te kijken of dit soort problemen zich niet zullen voordoen bij FirstNet.

“Nieuwsverhalen over de tragedie op de marinebasis geven aan dat sommige van de communicatieproblemen die politie en brandweer ondervonden […] lang vóór de schietpartij bekend waren en dat er maar weinig gedaan is om deze problemen op te lossen”, schrijft onder meer Anna G. Eshoo van de communicatiecommissie van het Huis van Afgevaardigen in een gezamenlijke brandbrief naar de FCC.

Misschien moet er eens een radio-amateur naar het probleem kijken, in plaats van politici en commissies…