Problemen met 2 nieuwe Galileo satellieten

Galileo

GalileoEen kleine tegenvaller voor het Europese Galileo GPS systeem, volgens het European Space Agency. Twee recent gelanceerde satellieten tonen een kleine afwijking in hun baangegevens. Wat dat betekent voor het hele project moet nog vastgesteld worden.

 

 

Arianespace, verantwoordelijk voor de lancering van de satellieten, bevestigt dat er tegenstrijdige gegevens binnenkomen na het in de ruimte plaatsen van de twee satellieten vanuit de Soyuz raket: er is een verschil tussen waar de satellieten hadden moeten zijn en waar ze nu zijn. Een woordvoerder van Arianespace zei later dat de satellieten in een lagere baan zaten dan was bedoeld.

Intussen beweert het European Space Agency dat beide satellieten veilig in hun baan aangeland zijn en onder besturing staan van het operations center in Duitsland. En daarnaast dat meer informatie over hun status bekend gemaakt zal worden nadat een analyse van de situatie voltooid is.

Sinds de giedkeuring van het project in 1998 heeft de Europese Commissie er zo'n €13 miljard tegen het Galileo programma aangegooid. Sindsdien is er jaren vertraging opgetreden als gevolg van politieke en industriële meningsverschillen. En uiteindelijk kost het project de amateurs waarschijnlijk de 23cm band…