Gekozen EU-standaard voor universele oplader al achterhaald

Micro-USB2016 had het overgangsjaar moeten gaan worden naar een universele oplader voor alle mobiele apparaten. In 2014 heeft de Europese Unie regelgeving vastgesteld die bepaalt dat mobiele apparaten vanaf 2017 enkel nog met een universele Micro USB oplader geleverd mogen worden.

 

 

In 2014 heeft de Europese Unie aan alle EU-lidstaten kenbaar gemaakt dat zij achttien maanden de tijd hadden om deze nieuwe regelgeving op te nemen in de nationale wetgeving. De meeste EU-landen, waaronder ook Nederland, lijken deze deadline van 1 januari 2016 gemist te hebben.

Onlangs maakte Zwitserland, dat zelf geen EU-lid is maar wel streeft naar harmonisatie van haar regelgeving met de Europese regelgeving, bekend de universele oplader wettelijk verplicht te hebben. Daarmee loopt Zwitserland voor op de Europese Unie. 

Naast het feit dat EU-lidstaten de invoeringsdeadline gemist lijken te hebben, is de gekozen Micro USB standaard nog voor invoering al achterhaald, zo meldt GSM Helpdesk. In 2016 zullen steeds meer mobiele apparaten uitgebracht gaan worden met een USB 3.0 type-c aansluiting, de nieuwste USB standaard.

In 2015 zijn al enkele smartphones verschenen met deze nieuwe USB type-c aansluiting, waaronder de Oneplus 2, Huawei Nexus 6P en LG Nexus 5X. Google heeft in Android 6.0 Marshmallow, momenteel de nieuwste versie van het Android besturingssysteem daarnaast ook al standaard ondersteuning voor USB type-c toegevoegd. Daarmee zullen vanaf 2016 meer en meer mobiele apparaten met een USB type-c aansluiting uitgerust gaan worden.

Hoewel de meeste EU-lidstaten het gebruik van een universele Micro USB oplader nog niet wettelijk verplicht hebben gesteld, voldoen de meeste smartphone fabrikanten momenteel wel aan deze eis. Apple is de grootste speler die nog niet aan de eisen voldoet, door de eigen Lightning-poort. Het is momenteel de grote vraag hoe de Europese Unie alsmede EU-lidstaten om zullen gaan met de opkomst van USB type-c, die uiteindelijk de Micro USB standaard moet gaan opvolgen.