Morse code en Aldis lamp voorkomen scheepsramp

Ok, iets overdreven.

Ok, iets overdreven.Aangezien geen enkel ander communicatiemiddel werkte, gebruikte de dienstdoende vuurtorenwachter van het Bass Point National Coastwatch Institution (NCI) Morse Code en een Aldis lamp om te voorkomen dat een jacht aan de grond zou lopen nabij The Lizard, een schiereiland van het Engelse Cornwall.

 

 

aldis
 
NCI wachter Simon Sugrue zag dat een jacht afstevende op de Dales rocks, een groep rotsen die bij vloed onder water ligt.

Het jacht beschikte niet over een Automatic Identification System (AIS) baken, en Sugrue kon de bemanningvan het jacht niet bereiken via de VHF marifoon om ze te waarschuwen voor het gevaar waar ze in verkeerden.

In plaats daarvan seinde de NCI wachter de letter U – de Morse code waarschuwing voor “u verkeert in gevaar” – via de oude maar zeer effectieve Aldis lamp in de vuurtoren.

Nadat het schip nog maar een aantal bootlengtes van de rotsen verwijderd was, zag Sugrue dat het jacht koers wijzigde naar het zuiden en veilig haar weg vervolgde naar Falmouth.

Sugrue, een voormalig Master Mariner, zei dat het gebruik van de Aldis lamp hem niet vreemd was, en dat hij zijn maritieme carriëre al in 1950 begonnen was waarbij het gebruik van de Aldis lamp nog gemeengoed was.

“Het was een interesant minuutje, met de Aldis lamp in mijn rechterhand en de telefoon aan mijn oor met een open lijn naar de kustwacht, die een live verslag wilde van de situatie zoals die zich ontwikkekde,” merkt hij op.

De stationsmanager van Bass Point NCI, Peter Clements, zegt dat voor zover hij weet Bass Point nog een van de weinige NCI stations in het land is die over een Aldis lamp beschikt.

“Met de huidige staat van de techniek is het waarschijnlijker dat je een Aldis lamp die morse code berichten uitwisselt tussen schepen alleen nog maar ziet in een film over de tweede wereldoorlog over de Atlantische convooien,” zegt hij.

“Maar in de situatie waarin onze wachter terecht kwam bleek het het juiste gereedschap voor die gelegenheid en zijn snelle handelen heeft waarschijnlijk een ernstig ongeluk voorkomen,” voegde Clements daar aan toe.