Radionomy gestopt, kleine webradiostations verdwenen

drmradioTientallen online radiozenders zijn gestopt, nadat hostingbedrijf Radionomy op 31 december zijn diensten staakte. Dat meldt Totaal TV. Radionomy bood een gratis platform, met alle software om een kanaal te beginnen.

Radionomy  droeg geen auteursrechtenvergoedingen af en de zenders ook niet, tot ongenoegen van organisaties als Buma/Stemra en Sena, meldt Totaal TV. Buma/Stemra heeft in juni met Radionomy afgesproken dat de radiozenders tot eind 2019 zonder het betalen van auteursrechten online uit mochten zenden.

Vanaf 1 januari 2020 moesten de radiozenders de auteursrechten zelf gaan betalen. Daarop heeft Radionomy zijn gratis diensten gestaakt. Met kosten voor hosting, software en vooral auteursrechten kost een kanaal tientallen tot honderden euro’s per maand, meldt Totaal TV. Veel aanbieders zijn daarom gestopt.

Van Radionomy naar Shoutcast

Radionomy meldt op zijn website dat het bedrijf na elf jaar is gestopt. Het verwijst gebruikers echter door naar Shoutcast, met software, techniek en ad-stitching software voor de inkomsten. Shoutcast zegt wereldwijd 50.000 zenders te faciliteren.