AMSAT protesteert tegen opheffing 3.4GHz band

QO-100_Eshail-2AMSAT heeft commentaar geleverd op de kennisgeving van de Federal Communications Commission voor voorgestelde regelgeving, waarin wordt voorgesteld de amateurband van 3,3 – 3,5 GHz (9 cm) op te heffen, inclusief de toewijzing van een amateur-satellietdienst van 3,40 – 3,41 GHz

In de commentaren verzet AMSAT zich tegen het schrappen van deze toewijzing en benadrukt de noodzaak van voldoende microgolfspectrum voor toekomstige amateur-satellietprojecten, inclusief het GOLF-programma van AMSAT en de Lunar Gateway.

AMSAT merkt verder op dat de meest gewenste toewijzingen voor gebruik als uplinks de toewijzingen tussen 2,4 en 5,67 GHz zijn. Deze toewijzingen bedragen in totaal 80 MHz. De meest gewenste toewijzing voor downlinkgebruik is de toewijzing van 10.45 – 10.50 GHz, in totaal 50 MHz.

Aangezien veel van de voorgestelde toepassingen amateur-televisie en supersnelle datatransmissie met satellieten in een hoge baan om de aarde of een maanbaan omvatten, kunnen deze toewijzingen snel ontoereikend worden. AMSAT merkt ook op dat de 2,4 en 5,67 GHz-toewijzingen veel worden gebruikt voor ISM- en consumentenapparaten, zoals WiFi en Bluetooth-apparaten. De 3,4 GHz-toewijzing wordt gedeeld tussen amateurgebruik en andere niet-federale en federale licentiehouders, maar is vrij van de onvoorspelbare interferentie van consumentenapparatuur.

Hoewel wordt erkend dat de toewijzing van 3,4 GHz-amateursatellietservices momenteel niet wordt gebruikt door amateursatellieten en dat deze niet geschikt is voor wereldwijde communicatie omdat deze niet beschikbaar is in ITU-regio 1, identificeert AMSAT een aantal mogelijke toekomstige toepassingen voor de band als wereldwijd gebruik van de andere beschikbare toewijzingen toeneemt. Dit potentiële gebruik omvat een toekomstige amateur-satelliet in een geostationaire baan boven Amerika.

In de commentaren haalt AMSAT ook verschillende niet-amateur-satelliettoepassingen aan van de bredere toewijzing van amateurservices tussen 3,3 – 3,5 GHz, inclusief het wijdverbreide gebruik ervan in mesh-netwerken, EME-communicatie en contesten.

 

Eén gedachte over “AMSAT protesteert tegen opheffing 3.4GHz band”

  1. Jammer van de 9 cm band,dat deze verloren gaat,een heel leuke DX-Band ,vroeger voor alle modes geschikt,onder andere FM-ATV,nu slechts staat er 2 MHz tot je beschikking, vroeger was dit 75 MHz ( 3400-3475 MHz) straks wordt deze band opgeslokt door het 5G Net, tel uit je winst !

Reacties zijn gesloten.