Zonne-uitbarsting zorgt voor radiostilte op kwart van de aarde

Yep, flareVroeger was men gewend aan het idee dat radiocommunicatie niet altijd perfect is. AM-radio had kraken en knetters en als je moest bellen met een radiofoon, kon je verwachten dat het op een bepaald moment onbetrouwbaar en misschien zelfs onmogelijk zou zijn.

Moderne technologie, satellieten en tal van andere dingen zijn veranderd en nu is radio meestal super betrouwbaar en high-fidelity. Meestal. Een zonne-uitbarsting van magnitude 7,9 deze week herinnerde radiogebruikers in Afrika en het Midden-Oosten er echter aan dat radio er niet altijd doorheen kan komen. Althans voor ongeveer een uur.

Het gebeurde rond 10.00 uur GMT toen dat deel van de wereld naar de zon gericht was. Blijkbaar ging een coronale massa-ejectie (CME) gepaard met de uitbarsting, dus er kan nog meer elektromagnetische verstoring op komst zijn.

De boosdoener lijkt een ongewoon actieve zonnevlek te zijn die naar verwachting binnenkort zal verdwijnen. Interessant is dat er ook een coronaal gat in de zon is waar de zonnewind sneller waait dan normaal. Op de hoogte blijven van het zonneweer? Daar is een website voor.

We hebben er al eerder op gewezen dat we slecht voorbereid zijn op uitval van technologie als gevolg van zonneactiviteit, zelfs op het elektriciteitsnet. De laatste keer dat het gebeurde, waren we nog niet zo afhankelijk van radio.