Prototype van draadloos systeem genaamd “Energie-vrij”

BakenStelt je je eens voor dat je kunt zenden zonder afhankelijk te zijn van een batterij of een andere externe stroombron. Welnu, een groep onderzoekers in de staat Washington deed meer dan alleen maar denken.

Een onderzoeksteam in de staat Washington heeft een prototype van draadloze communicatie ontwikkeld waarmee een signaal kan worden verzonden door te vertrouwen op een bijproduct van de elektrische weerstand van de schakeling in plaats van op een externe stroombron. Dit nieuwe systeem verschilt van eerdere zogenaamde passieve draadloze en backscatter-communicatiesystemen omdat het, in tegenstelling tot zijn voorgangers, geen gebruik hoeft te maken van zonlicht, uitgezonden tv-signalen of omgevingstemperatuurverschillen om het van stroom te voorzien. De elektrische weerstand die het in plaats daarvan gebruikt, staat bekend als “Johnson-ruis”, de naam die wordt gegeven aan de lading die elektrisch geleidende materialen in zichzelf genereren. Het prototype van de Universiteit van Washington kan, net als zijn voorgangers, op heel weinig stroom werken. De draadloze – en stroomloze – overdracht vindt plaats door het openen en sluiten van een schakelaar – een transistor – die de antenne verbindt met een weerstand.

Bevindingen van het universitaire ontwikkelingsteam werden vrijgegeven door de universiteit en ook gepubliceerd op de Hackaday-website en door de nieuwsorganisatie die bekend staat als The Conversation. De onderzoekers schrijven op de website van de universiteit: [citaat] “Ons systeem, gecombineerd met technieken om energie uit de omgeving te oogsten, zou kunnen leiden tot allerlei apparaten die gegevens verzenden, waaronder kleine sensoren en geïmplanteerde medische apparaten, zonder dat er batterijen of andere stroombronnen nodig zijn.” Deze omvatten sensoren voor slimme landbouw, elektronica die in het lichaam is geïmplanteerd en die nooit de batterij hoeft te vervangen, betere contactloze creditcards en misschien zelfs nieuwe manieren waarop satellieten kunnen communiceren.”