Advies gewenst over gebruik 23cm band door amateurs

iaruDe CEPT wil ITU-R een begeleidingsadvies laten geven over het gebruik van de 23 cm-band door radioamateurs.

 

In mei pleitte de CEPT tijdens haar CPG-sessie #8 voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk Europees voorstel (ECP). Hiermee zouden de technische en operationele richtlijnen van kracht worden om de voortzetting van amateur- en amateursatellietdiensten in de 23cm band mogelijk te maken en interferentie met de radionavigatiedienst (RNSS) te voorkomen. De richtlijnen zijn eerder ontwikkeld in de ITU-R Working Group 5A (WP5A). De ITU-R is een subwerkgroep van de ITU die zich bezighoudt met het onderwerp radiocommunicatie.

Een samenvattend rapport van CPG-sessie #8 is hier beschikbaar. De IARU ondersteunt de ontwikkeling van een ITU-R-aanbeveling om de technische en operationele beperkingen te identificeren die mogelijk vereist zijn voor de amateur- en amateursatellietdiensten in de 23 cm-band. De IARU blijft echter volhouden dat WRC23 geen wijzigingen in het radioreglement hoeft aan te brengen om deze aanbeveling, die wordt ontwikkeld in WP5A, van kracht te laten worden. IARU Regio 1 rapporteert hierover op haar website.

Achtergrond: Agendapunt 9.1b van de World Radiocommunications Conference 2023 (WRC23) behandelt de kwestie van “Herziening van de toewijzingen voor de amateurradiodienst en de amateursatellietdienst in de 1240-1300 MHz-band om te bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn om de radionavigatiesatellietdienst (Ruimte-Aarde) werkend in dezelfde frequentieband, in overeenstemming met Resolutie 774 (WRC-19), zeker te stellen”. De World Radio Conference vindt plaats van 20 november tot 15 december in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).

Rest de vraag wie er heeft zitten slapen. De signalen dat Galileo de 23cm band bedreigde zijn op deze site al diverse malen afgegeven (1) (2) (3) en ik neem toch niet aan dat niemand in de amateurwereld dat niet heeft zien aankomen. Het is sowieso natuurlijk al de vraag hoe het zo heeft kunnen zijn dat iemand een frequentieband voor een GPS systeem uit kan kiezen dat midden in de amateurband ligt…