Studie bevestigt straling van satelliet constellaties

VliegbeestVolgens een nieuwe studie leveren die kleine satellieten in een lage baan om de aarde misschien iets ongewensts en veel minder aantrekkelijks dan breedbandinternet.

Er is aangetoond dat grote satelliet constellaties die gedetailleerde beelden van de aarde leveren, evenals breedband internettoegang tot sommige regio’s, onbedoelde elektromagnetische straling uitzenden die een uitdaging kan vormen voor het onderzoek van radioastronomen. Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie in Duitsland melden dat storende signalen afkomstig lijken te zijn van de elektronica aan boord van een aantal SpaceX-satellieten. In het tijdschrift Astronomy & Astrophysics schrijven de onderzoekers dat ze de ontdekking hebben gedaan met behulp van de Low Frequency Array-telescoop van de faciliteit. Ze trokken hun conclusies na het observeren van 68 van de satellieten in een lage baan om de aarde.

De hoofdauteur van het rapport, Federico Di Vruno, zei [citaat] “Deze studie vertegenwoordigt de nieuwste poging om de impact van satelliet constellaties op radioastronomie beter te begrijpen.” [eindquote] De wetenschapper zei dat de meest recente waarnemingen bevestigen dat er een meetbaar bestaan van de straling is.

LOFAR is een netwerk van ruim 40 radioantennes verspreid over Nederland, Duitsland en enkele andere Europese landen. De telescoop is in staat om de langste golflengten van straling te detecteren die wordt uitgezonden door objecten in de kosmos. Het blijkt echter dat Starlink-satellieten ook onbedoeld radiofrequenties uitzenden die vergelijkbaar zijn met de frequenties die LOFAR moet detecteren. In de nieuwe studie beschreven de onderzoekers het detecteren van dit ongewenste laagfrequente radiogezoem van bijna 50 Starlink-ruimtevaartuigen.

“Met LOFAR hebben we straling gedetecteerd tussen 110 en 188 MHz van 47 van de 68 satellieten die werden waargenomen”, zegt Cees Bassa, een astronoom bij het Nederlands Instituut voor Radioastronomie (ASTRON), die de LOFAR-array beheert, en een mede- auteur van het recente artikel zei in een verklaring. “Dit frequentiebereik omvat een beschermde band tussen 150,05 en 153 MHz die specifiek is toegewezen aan radioastronomie door de International Telecommunications Union.”

“Onze simulaties laten zien dat hoe groter de constellatie, hoe belangrijker dit effect wordt naarmate de straling van alle satellieten optelt”, zegt coauteur Benjamin Winkel van het Max-Planck-Instituut voor Radioastronomie (MPIfR) in Duitsland. “Dit maakt ons niet alleen bezorgd over de bestaande constellaties, maar nog meer over de geplande. En ook over het ontbreken van duidelijke regelgeving die de radioastronomiebanden beschermt tegen onbedoelde straling.”

De auteurs voegden eraan toe dat SpaceX samenwerkt met de astronomen op zoek naar oplossingen die ervoor zorgen dat de satelliet constellaties en de astronomie naast elkaar kunnen bestaan zonder negatieve gevolgen.

SpaceX heeft volgens astrofysicus en satellietvolger Jonathan McDowell al meer dan 4.000 Starlink-satellieten gelanceerd. Het bedrijf heeft al goedkeuring van de regelgevende instanties om 12.000 breedbandcommunicatiesatellieten in te zetten en heeft goedkeuring aangevraagd voor de lancering van nog eens 30.000 Starlink-vaartuigen.