Engelse luisteraars starten petitie voor behoud langegolf

BBCRadiofans in Groot-Brittannië laten hun stem horen – en dienen een petitie in – om de BBC ervan te overtuigen een al lang bestaande favoriete radiodienst te behouden.

Er is een petitie gelanceerd om er bij de BBC op aan te dringen haar plannen terug te draaien om de langegolfdienst op 198 kHz tegen 31 maart 2024 uit de lucht te halen. De BBC maakte in mei 2022 bekend dat zij haar langegolfzender zou sluiten en beschreef deze als een stervende technologie.

Volgens de indieners op de website Change.org is de enkele langegolfzender in Droitwich efficiënt en bestrijkt hij het grootste deel van Groot-Brittannië en Noord-Europa. Het wordt gezien als een van de meer historische kenmerken van de BBC, en de geplande sluiting ervan zou slechts zes maanden komen voor de negentigste verjaardag van de zender. De indieners van Change.org noemden het “een historische radio-levensader.” 

BBC Radio 4 is al begonnen met een publieke informatiecampagne om luisteraars ervan te overtuigen de overstap van de langegolf naar de andere platforms van de omroeporganisatie te maken. Er wordt verwacht dat deze platforms veel van de programma’s zullen uitzenden die nu op Radio 4 Longwave te horen zijn, waaronder Test Match Special, Yesterday in Parliament, Shipping Forecast en de Daily Church Service. De BBC volgt de trend van luisteraars om de voorkeur te geven aan digitale radio en heeft op haar website erkend dat er een breed scala aan alternatieve luisterdiensten beschikbaar is gekomen.