Europa heeft bandbreedte nodig

eu-logoOp 15 februari 2012 keurde het Europese Parlement het eerste Radio Spectrum Policy Programme (RSPP) goed. Dit besluit maakt de weg vrij voor een interne markt voor draadloze technieken en diensten, geheel in lijn met het het Europa 2020 initiatief en de Digitale Agenda voor Europa. Daarmee is de basis gelegd voor concrete acties om aan de doelstellingen die men zich gesteld heeft, te realiseren. Maar of de amateurwereld daar zo gelukkig van gaat worden is maar de vraag.

 

 

Lees “Europa heeft bandbreedte nodig” verder

Ofcom reageert op 5MHz voorstel

ofcom logo Naar aanleiding van voorstellen die de Engelse amateurvereniging RSGB indiende bij hun agentschap, Ofcom, gericht op het harmoniseren van de 5 MHz band met andere landen, heeft de RSGB nu een aanbod van de primaire gebruiker ontvangen. En dat is in Engeland het ministerie van defensie.

 

 

Lees “Ofcom reageert op 5MHz voorstel” verder

Nieuwe QRP-transceiver van Ten-Tec

ten-tec539Op de Ten-Tec hamfest was een nieuwe, tot nu toe nog niet vrijgegeven Ten-Tec Model 539 QRP transceiver te zien. De afmetingen zijn te vergelijken met die van de Elecraft K2, waarbij de hoogte maar iets meer is dan dat van de Yaesu FT-817. Hij is zeer licht van gewicht en absoluut geschikt voor backpacking…

 

 

Lees “Nieuwe QRP-transceiver van Ten-Tec” verder

4G storing: 1 miljoen huishoudens hebben filter nodig

tvBBC News meldt dat bijna een miljoen Engelse huishoudens straks een filter moeten installeren om televisiestoring door mobiele apparaten die met de 4G standaard werken, te voorkomen – en dat gaat zo'n £108 miljoen (ca. €125 miljoen)  kosten.

 

 

Lees “4G storing: 1 miljoen huishoudens hebben filter nodig” verder

Heinrich Hertz

hertzVandaag is het 155 jaar geleden dat Heinrich Hertz geboren werd. Hertz staat bekend als de ontdekker van de elektromagnetische golven (“radio golven”), eerder door James Maxwell theoretisch voorspeld. Zelf zei hij over de door hem aangetoonde golven:  "Het is van geen enkel nut… Het is slechts een experiment wat bewijst dat Maestro Maxwell gelijk had". Zendamateurs weten inmiddels wat je met de EM-golven kunt doen.

 

 

Lees “Heinrich Hertz” verder

Dorpsbewoners graven zelf snel glasvezelnet

glasvezelLindsey Annison wilde in landelijk Lancashire snel internet voor haar kinderen, maar stuitte op het 'in en in arrogante' British Telecom. Met Annison graven nu honderden buurtgenoten vrijwillig greppels voor hun eigen glasvezelnetwerk – en beheren dat zelf.

 

 

 

 

Lees “Dorpsbewoners graven zelf snel glasvezelnet” verder

Druk op jammers internationale uitzendingen opgevoerd

iaru logoDe International Telecommunication Union (ITU) heeft alle landen van de wereld opgeroepen om 'alle noodzakelijke acties te ondernemen' die noodzaklijk zijn om het opzettelijk storen van het satellietverkeer te stoppen.

 

 

Lees “Druk op jammers internationale uitzendingen opgevoerd” verder