20cm antenne op 10m

DL1DNDavid DL1DN demonstreert hoe hij verbindingen maakt op 10m met een van aluminiumfolie gerolde antenne van slechts 20cm lengte.

Zie hier een Youtube filmpje van de constructie en het werken met deze antenne:

Een paar kanttekeningen voor de nabouwers. Dit is een base-loaded coil antenne. Daarbij wordt een spoel aan de basis in resonantie gebracht met de spriet die erin gestoken wordt. Zijn spoel was bedoeld voor een 20m spriet antenne; wat hij met de aluminiumfolie doet is de capaciteit van de “spriet” verlagen totdat deze op 10m in resonantie is (en dat punt zal heel scherp zijn). Met een beetje geluk werkt zijn lichaam nog enigszins als tegencapaciteit, want hij werkt op batterijen zo te zien en dan is er weinig waar de antenne zich tegen af kan zetten. Verder is het nog heel moeilijk om een antenne te maken die niet straalt – waarvan akte. En tot slot is 10m wijd open zoals hij opmerkt en getuige de 59+ rapporten die hij zelf geeft (waarbij hij 55 terugkrijgt; minimaal 4 S-punten verschil dus -24dB). Desalniettemin is het natuurlijk een leuke demonstratie.